geri dön

EMVCo Nedir?

Read Time 2 mins | Written by: Finartz Team

Her gün milyonlarca ödeme banka ve kredi kartları kullanılarak yapılıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun, ne satın alırsanız alın, kartınızın çalışmasını beklersiniz. Mağaza içi, e-ticaret veya uzaktan işlemler için süreç tanıdık, rahat ve güvenilir olmalıdır. İşte EMV teknolojisi ve bunun arkasındaki oluşum olan EMVCo tam da burada devreye giriyor. 

1999 yılında kurulan EMVCo ödeme teknolojilerinin sürekli gelişiminin ve denetlenmesinin sorumluluğunu üstlenmiştir. EMVCo’nun adı, kurucu üyeleri olan Europay, Mastercard ve Visa’nın baş harflerinden türetilmiştir. Başlangıçta bu üç kuruluş tarafından oluşturulan EMVCo, zamanla American Express, Discover, JCB, UnionPay gibi diğer ödeme ağlarıyla genişlemiştir ve şu anda altı üye organizasyon tarafından yönetilmektedir. EMVCo’nun çalışmaları, ödeme işlemlerinin güvenliği ve bu işlemleri mümkün kılan teknoloji altyapısı bu altı üye şirket tarafından denetlenir. Bu şirketler, EMVCo’nun teknik spesifikasyonlarını, test protokollerini ve sertifikasyon süreçlerini belirlemesine ve yönetmesine yardımcı olur.

EMVCo’nun çalışmaları çeşitli teknolojileri kapsar: 

  • EMV Contact Chip: Mağaza içi ödemelerde kullanılan ve kart sahteciliğini önlemeye yardımcı olan çip teknolojisi.
  • EMV Contactless Chip: Temassız çip kartlar ve NFC etkin mobil cihazlarla yapılan işlemleri sağlar.
  • EMV Mobile: Mobil cihazların güvenli ve rahat ödemeler için kullanımını sağlar.
  • EMV Payment Tokenization: Mobil ve e-ticaret işlemlerinin güvenliğini artırmak için kart verilerini ödeme tokenları ile değiştirir.
  • EMV QR Codes: Tutarlı, verimli ve rahat QR kod ödemelerini sağlar.
  • EMV Secure Remote Commerce: E-ticaret ödeme sürecini basitleştirir ve daha hızlı, daha kolay ve daha güvenli hale getirir.
  • EMV 3-D Secure: E-ticaret ödemelerinin güvenliğini artırmak için güçlü  kimlik doğrulaması sağlar.

EMVCo, aynı zamanda EMV özellikleri olarak bilinen teknik gereksinimleri tasarlar. Bu özellikler, ödeme ürünlerinin her yerde sorunsuz ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için tasarlanmıştır. EMVCo, bu misyonunu teknik spesifikasyonların sürekli geliştirilmesi ve yönetimi yoluyla yerine getirir.

EMVCo yukarıda bahsedilen teknolojileri içeren ürünler çıkarabilmeleri için teknoloji firmalarının kullanabileceği spesifikasyonlar yayınlar. EMVCo üyesi kart şemaları bu spesifikasyonları temel alarak geliştirilmiş ürün ve hizmetlerin kullanılabileceği programlar ortaya koyarak kullanıcıların daha iyi bir ödeme deneyimi yaşamasını hedefler.

Bir örnek vermek gerekirse EMVCo son olarak EMV 3D Secure için Protocol and Core Functions v2.3.1.1’i yayınladı. Finartz gibi 3D Secure yazılımı geliştiren firmalar bu spesifikasyon kapsamında ürünlerini geliştiriyorlar ve EMVCo tarafından akredite edilmiş test laboratuvarları aracılığı ile yazılımlarını her 2 yılda bir sertifikalandırıyorlar. EMVCo tarafından sertifikalandırılan ürünler EMVCo web sitesinde yayınlanıyor ve ihtiyacı olan firmalar kolay bir şekilde ürün geliştiricilere ulaşabiliyor. Bu sayede global ölçekte bütün 3D Secure yazılımlarının birbiri ile uyum içinde ve yüksek kalitede çalışmaları sağlanıyor. 

Güvenli bir ödeme altyapısı sunmak isteyen finansal kuruluşlar Finartz 3D Secure gibi EMVco sertifikalı bir ürünü alarak kart şemalarının programlarına dahil olabiliyorlar. Visa Secure, Mastercard Identity Check ve Amex Safekey gibi programlar EMV 3D Secure spesifikasyonuna dayanıyor. Her kart şeması, programa dahil olmak isteyen finansal kuruluşu veya 3D Secure servis sağlayıcısını kendi program kurallarına uygunluğu teyit etmek için teste sokuyor. EMVCo sertifikalı bir ürünün kullanılıyor olması, PCI 3DS uyumluluğuna sahip olunması ve programa özel testlerden başarıyla geçilmesi durumunda kart networküne dahil olunuyor ve ödeme işlemlerinde EMV 3D Secure kullanılmaya başlanıyor.

Kesintisiz ve Güvenli Online Ödemelerle İlgili Daha Fazlası İçin